top of page
  • Foto van schrijverSuzanne

Robert Boevé en Brendo Festen: “Wij omarmen de Rotterdamse horeca”

Bijgewerkt op: 10 jan. 2019


Ieder jaar is het weer raak. De Buik kiest de smaakmakers van het jaar. Zes ondernemers die de Rotterdamse horeca verrijken. Ik babbelde met Robert Boevé en Brendo Festen, de organisatoren van o.a. CuliNESSE en Rotterdamse Kost, over hun evenementen, het afgelopen jaar en hun dromen.


Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze smaakmakers terug te kijken op 2017 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca dit jaar gevormd hebben. Vandaag: Robert Boevé en Brendo Festen.


Deze twee toppers zijn samen ruim tien jaar eigenaar van het evenementenbureau Vivre Productions. Ze combineren hun liefde voor horeca en de stad Rotterdam bij de vele festivals die ze organiseren. Met als hoogtepunten CuliNESSE en RotterdamseKost. De studievrienden ontdekten tijdens een gezamenlijke scriptie hun liefde voor evenementenorganisatie en al snel was Vivre Productions een feit. In het begin organiseerde het duo met name personeelsfeesten en teamuitjes, maar de zaak kakte in toen de crisis uitbrak. “Organisaties zetten in die tijd liever zelf een kratje bier neer om geld te besparen,” zegt Robert. Hij en Brendo vonden hun werk echter zo leuk dat ze besloten door te zetten, met het culinaire evenement CuliNESSE als resultaat.



Ze zitten niet stil



In een mooie wijk, waar nog niet zo veel gebeurde, besloten Robert en Brendo een nieuw evenement op te zetten. Lekker eten, drinken en dansen aan het strand bij Nesselande. Ze zagen het wel zitten. Op een unieke locatie bezoekers laten genieten van gerechten van lokale ondernemers met op de achtergrond muziek van topartiesten. Dat was het plan. “CuliNESSE voelt als een wijkfeest en dat is nog steeds zo, ook al is het regionaal geworden. We wilden dezelfde sfeer naar Rotterdam brengen en daar is RotterdamseKost uit geboren, met allemaal Rotterdamse horeca”, vertelt Robert. 


“Dankzij het succes van RotterdamseKost ontstond vraag naar zoiets dergelijks in het centrum. Kookgoot is toen bedacht: meterslange dinertafels, bistroterrassen en pop-up keukens in de Koopgoot, waar je als bezoeker aan kunt schuiven voor een hapje. En dit jaar hebben we voor het eerst Chinees Nieuwjaar georganiseerd. We hebben wijkpark Het Oude Westen ingericht samen met ondernemers van de West-Kruiskade. Een andere primeur dit jaar was Tafel op Zuid, bedoeld om Rotterdam Zuid op de kaart te zetten. Samen met Ahoy, Rabobank en heel veel ondernemers op Zuid hebben we dit voor elkaar gebokst. Elk evenement is anders, maar overal proberen we de componenten eten, drinken en muziek terug te laten komen.



Rol in de Rotterdamse horeca



“Samen proberen we de stad en het imago van de horeca positief over te brengen op zoveel mogelijk liefhebbers van de professionele keuken en de stad Rotterdam”, zegt Brendo. “Rotterdam is vooruitstrevend vergeleken met andere steden in Nederland. Er wordt veel samengewerkt tussen horecaondernemers en er heerst een grote samenhorigheid. Wij creëren momenten en concepten om elkaar te ontmoeten en met elkaar te eten en drinken. Hopelijk maken wij zo met z’n allen de stad een beetje mooier en worden bezoekers eerder gestimuleerd om eens lekker een avondje uit eten te gaan.” 


Robert vervolgt: “Wij omarmen de Rotterdamse horeca. CuliNESSE is een regionale keuze en RotterdamseKost is echt Rotterdams, wat wij eigenlijk nog veel leuker vinden. En ook het diverse van de stad. Van sterrenrestaurants tot de Bram Ladages en De Beren; de combinatie daarvan vinden wij heel erg leuk. Bijzondere wereld hoor, het zijn niet de makkelijkste mensen. Maar die uitdaging vinden wij heel erg interessant.”



Terugblik

Het afgelopen jaar pakte Vivre twee grote nieuwe projecten op: Chinees Nieuwjaar en Tafel Op Zuid. “Chinees nieuwjaar is veel meer dan alleen maar culinair, maar dat hebben we wel groot terug laten komen”, vertelt Brendo. “We hebben onszelf veel meer laten zien, we hadden het een stuk drukker. Het was een mooie dag: er waren veel mensen op de been. Heel de West-Kruiskade was afgesloten voor vervoer en dat was heel gaaf om te zien.”


“Daarnaast is het succes van CuliNESSE ook altijd weer heel leuk om te beschouwen”, haakt Robert in. “We streven altijd die sfeer en beleving na te bootsen van het eerste jaar, ook al wordt het inmiddels best groot en massaal. Gelukkig krijgen we nog steeds die leuke reacties. En dat proberen we ook te behouden: groeien maar toch klein blijven.” 


Toch was het niet allemaal koek en ei afgelopen jaar. “Ik ben nog nat tot in mijn onderbroek van RotterdamseKost in het Kralingse Bos. Op sommige plekken kon je de plas niet onderscheiden van het gras. Dat was wel een klein dieptepunt,” zegt Brendo. Dat betekende dit jaar helaas wat minder bezoekersaantallen. “Maar het werkt blijkbaar toch en mensen vinden het gelukkig nog steeds leuk.”



Hun geheime ingrediënt


Op de vraag wat hun geheim is, lacht Brendo: “Naïviteit en een grote buik.” Robert vervolgt: “Ik weet niet of we echt een geheim hebben. We vinden het heel erg leuk wat we doen en we gaan er vol voor. We proberen er ook veel tijd in te investeren. Vooral in het gebied waar we neerstrijken. Het is niet een festival neergooien en dan weer weg; we praten met heel de wijk en alle ondernemers. Vergaderingen, overleggen, besprekingen. Kijken wat er speelt. Ze worden daardoor enthousiast over zo’n concept en dan voelt het alsof het ook van hun is. Zo proberen we overal te werk te gaan. Investeren in zo’n gebied. 



Dromen voor het nieuwe jaar


Robert: “Wij vinden het gewoon heel erg leuk wat we doen hé. Wij zitten wat dat betreft wel bijzonder in elkaar. We hoeven niet meteen keihard geld te verdienen. We doen het gewoon omdat we het leuk vinden. We zijn wel een bedrijf, maar we zijn uit een hobby ontstaan.” En die dromen? “Dromen zijn betekenis geven in Rotterdam op eventgebied, maar ook in de rest van Zuid-Holland. En we willen CuliNESSE provinciaal laten groeien en misschien zelfs landelijk de komende vijf jaar. En dan dromen we altijd van bepaalde artiesten natuurlijk. Als we Coldplay hebben dan stoppen we ermee,” lacht Robert.


Ook Brendo kijkt ontzettend uit naar 2018 en heeft een hoop evenementen op zijn lijstje staan: het succesvol organiseren van de bestaande evenementen en “een supertof nieuw Rotterdams benefiet-diner met twintig Rotterdamse restaurants en chefs, zoals Chung, De Harmonie, Café Rotterdam, HMB, Bistro du Bac, Yama, Dertien, Aan de Zweth, Mevrouw Meijer, IDRW, Bistro Feijenoord, Wim Severijn, Las Palmas en de maîtres Ingrid Buikema en Andre Pausma. Ook gaan we aan de slag met een tof nieuw culinair concept in 2018, maar dat is nog geheim.”

4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page