top of page
  • Foto van schrijverSuzanne

Dudok Aan De Maas: een culinaire vakantiebestemming in eigen stad



In een stad waar het geen gegeven is dat een restaurant het uitzingt, is Dudok al bijna dertig jaar een vaste waarde. Met natuurlijk hun iconische appeltaart als paradepaardje. Na al die tijd heeft de Dudok HorecaGroep haar ondernemende aard wel bewezen en ook nu laten ze er geen gras over groeien. De tijdelijke afwezigheid van de vele cruiseschepen, die normaliter geregeld voor de deur van Café Rotterdam aan wal liggen, zagen ze namelijk als uitgelezen kans om een pop-up zomerterras te realiseren. Mét waanzinnig uitzicht op de Rotterdamse skyline. 


Als het weer meezit – een zonnig uitzicht op de Nieuwe Maas 

Op het terras, waar je rechts zó dicht op de brug zit dat je naar de wandelaars kunt zwaaien en links vanaf de eerste rij de zonsondergang aanschouwt, zit een stel kostelijk te genieten van hun vino blanc. Ik wil maar zeggen: bij een geboren en getogen Rotterdammert zou op zo'n moment zomaar het bloed kunnen gaan bruisen van overweldigend thuisgevoel. 

Maître en sommelier André verwelkomt ons bij de ingang en zorgt op slag voor een goed humeur. De strenge wind laat het ondanks de glazen windschermen niet toe om op het terras te eten, maar we ontdekten dat deze zaak ook op een druilerige dag eentje is om de brug voor te trotseren. Vanachter de enorme raampartij bij Café Rotterdam is het namelijk ook een prima zit. Deze (evenementen)locatie is ook onderdeel van de Dudok HorecaGroep en heeft de herkenbare, sfeervolle inrichting als die van brasserie Dudok op de Meent. Hoog plafond, hints naar wereldreizen en de klasse van weleer, maar dan op z'n Rotterdams. En hoewel het de afgelopen jaren steeds drukker wordt op de Wilhelminakade, biedt het terras van de Cruise Terminal zeeën van ruimte.  

Een combinatie van vertrouwde klassiekers en eigentijdse gerechten van het seizoen

Bij Dudok Aan De Maas kun je terecht voor gerechten met een Franse inslag (zoals een bisque van strandkrabben, een crème brûlée met geitenkaas, gegrilde zeebaars of gebakken eendenborstfilet) en borrelen met een charcuterie- of kaasplank, brood, olijven of gewoon een gezellige portie bitterballen. Een driegangen keuzemenu kost €37,50 en een viergangen keuzemenu kost €42,50. Ook voor kinderen tot 12 jaar bieden zij een speciaal driegangenmenu aan voor €17,50. De kaart is compact, maar ik zie vis, vlees en vega, dus ik denk voor eenieder wat wils. 

De caesarsalade met gebakken kippendij, Parmezaanse kaas, ei en croutons is er eentje om over naar huis te schrijven. Deze salade is kraakvers, geïnspireerd en gul, en bij elkaar is het een heerlijk gerecht zonder getrut. Mijn tafelgenoot bestelt de rundercarpaccio met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, krullen van eendenlever (ingeruild voor het spek) en verse bieslook als voorgerecht. Het ontbreken van gesprekstof voor een dikke vijf minuten, zegt wel genoeg over de smaak, lijkt mij. We drinken hierbij een witte wijn van de verdejo-druif die André ongevraagd (hij heeft ons al snel door) gedurende ons diner bijschenkt. 

De bediening is uitermate hartelijk en er wordt met liefde geadviseerd. Ik hoef er niet lang over na te denken; ik ga voor de vis. Het lichte hoofdgerecht bestaat uit gegrilde zeebaars met kruidige parelcouscous, Romesco en een frisse salade. Het zijn twee flinke stukken van polsdikke bakaal, op zachte parelcouscous en de Catalaanse salsa Romesco, een zoet-pittige saus annex dip van paprika’s, peper en noten. De vis is mals en de smaken zijn mild, maar érg goed. Tegenover mij wordt druk gedebatteerd over of de keus moet vallen op de eend of de picanha. Op aanraden van André wordt het de urenlang gegaarde picanha, het staartstuk van het rund, met gekarameliseerde bosui, haricot verts en aardappelgratin. Deze keus leidt niet tot spijt.  

Sla de dessertwijn niet over 

De porties zijn groot, dus een dessert kan er nog maar nét bij. Om het licht te houden, raadt André de aardbeien romanoff aan, met krokante amandel en vanille-ijs. Lekker, maar gewoontjes. Stiekem ben ik een beetje jaloers op mijn tafelgenoot die aan een limoentaartje met hangop van yoghurt en krokante pistache zit. Gelukkig maakt de dessertwijn alles goed. Moscato d'Asti van wijnmakerij La Morandina uit Italië. Het Dudok Aan De Maas Pop-up Zomerterras in een notendop: het uitzicht is waanzinnig, het eten is er goed en laat zich uitstekend vergezellen door één van de fijne wijnen. Zo kunnen we gerust nog eens dertig jaar door.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page