top of page
  • Foto van schrijverSuzanne

Authentiek Chinees dineren in de tram: de Peking Express

Op 30 januari, 31 januari en 1 februari wordt, ter ere van het Chinees Nieuwjaar, de Rottertram omgetoverd tot een authentiek Chinees Restaurant op wielen: de Peking Express. Wij reden een rondje mee tijdens de proefrit.

Dit stuk gaat niet over de bekende treinreis die Moskou en het oude Beijing verbindt en net zomin over het gelijknamige Vlaams-Nederlandse televisieprogramma waarin duo’s de strijd met elkaar aangaan. Neen, we hebben het vandaag over onze very own Peking Express in de Rottertram. Tijdens de 2,5 uur durende tramrit door de stad geniet je niet alleen van een authentiek Chinees achtgangendiner, je luistert ook naar bijzondere verhalen van Verhalenhuis Belvédère in aanloop naar het Chinees Nieuwjaar. Schuif aan op 30 januari, 31 januari of 1 februari. Reserveren kan hier - en wees snel, de kaarten gaan als een trein / tram!

​Wie is de chef?

📷

Een beetje uit het raam turen, met elkaar kletsen, naar bijzondere verhalen luisteren en natuurlijk: eten! Je doet het allemaal tijdens de 2,5-uur durende tramrit. En in stijl. De Rottertram is een historische tram uit 1969 die is omgebouwd tot rijdend tramrestaurant, voorzien van een moderne keuken en toilet. Vanuit die keuken koken de twee gastkoks van Chinese komaf Fenmei Hu en Xinyu Zhu het authentiek Chinese achtgangendiner. Fenmei is beeldend kunstenaar en laat mensen met de Chinese cultuur kennismaken via eten, verhalen, rondleidingen en tentoonstellingen. Ze werkt al ruim tien jaar samen met verhalenhuis Belvédère, waar ze op vrijdag vaak – samen met Chinese vrouwen uit de wijk – een Chinese lunch bereidt. Xinyu is geboren in Chengdu en woont inmiddels zeven jaar in Rotterdam. Koken is haar passie en ze geeft workshops waarbij ze mensen leert kennismaken met de Sichuanese keuken.

​Wat staat er op het menu?

📷

We weten niet wat we kunnen verwachten van zo’n dergelijke tramrit, dus arriveren we met een open mind. Een netjes gedekte tafel en welkomstdrankje in de gezellig aangeklede en knusse wagon wachten ons op. En daar gaan we hoor. De tram vertrekt voor zijn rondje Rotterdam en wij krijgen al snel het eerste gerecht geserveerd: maissoep met garnalen en surimi. Een prima soepje. Ook leuk: aan het plafond hangt een tablet met daarop informatie over de verschillende plekken waar de tram langsrijdt. Interessant leesvoer. Kort na de maissoep toveren de vriendelijke gastvrouwen de tweede en derde gang op tafel. Dim-sum it is. Dumplings, twee met vlees en twee met enkel groenten, en een baozi (een gestoomd vleesbroodje).

Daarna volgen gang vier en vijf: een Sichuanese koude noedelsalade met pinda en gemarineerde kippenvleugels met rijst. De Sichuanese keuken is er niet een voor watjes. Het eten staat er namelijk om bekend onverbiddelijk pittig te zijn. Toch wil gastkok Xingyu benadrukken dat niet alle Sichuanese gerechten heet zijn en dat laat ze zien met de koude noedelsalade. Die is licht spicy en erg smakelijk. 

📷 Twee bereidingen steken overal bovenuit, gang zes en zeven: gestoofd buikspek op een bedje van paksoi en vijfkruidenbief met Chinees Nieuwjaarsrijstcake. Het buikspek is eindeloos mals en we proeven een vleug hoisinsaus. De plakken rundvlees op de Nieuwjaarsrijstcake zijn goed gekruid, lichtelijk droog maar niet taai. Beide ongelofelijk goed. We sluiten af met lekkernijen uit de jeugd van de twee chefs. Gekarameliseerde aardbeien, jelly met gojibessen en rode dadels en gedroogde zoete aardappel. De perfecte afsluiter.

Tijdens het eten luisteren naar bijzondere verhalen

📷

Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht is het eerste huis voor immaterieel erfgoed in Nederland en maakt persoonlijke (migratie)verhalen van mensen en gemeenschappen in en rond Rotterdam zichtbaar en creëert ontmoetingen via de Volkskeuken. Tijdens de Peking Express presenteert het Verhalenhuis telkens een zelfstandige aflevering van het driedelig luisterfeuilleton Chinese Restaurantverhalen in Rotterdam. Via draadloze koptelefoons luister je naar drie generaties Chinese restauranthouders en koks die alles vertellen over hun werk, hun favoriete recepten, de geuren en kleuren, hun leven en de avonturen in de Chinese keuken in Rotterdam.

Wie nieuwsgierig is naar meer verhalen en de tentoonstelling is van harte welkom in het Verhalenhuis. Deze expositie is niet voor niets in de wijk Katendrecht; hier werd in de jaren 20 het eerste Chinese restaurant van Nederland geopend.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page