top of page
  • Foto van schrijverSuzanne

Maak dat de Cat wijs

Bijgewerkt op: 10 jan. 2019

Een warm, huiselijk stekkie, verstopt vlak naast het Schouwburgplein. Geen hip kattencafé zoals de naam misschien doet vermoeden, maar een gezellige sigarenbar waar je terecht kunt voor een speciaalbiertje, een van de vele whisky’s en een gezellig praatje. Ter ere van het vijfjarig jubileum brachten wij een bezoekje.


Voorheen werd dit pand aan de Mauritsstraat bezet door TinTin, waar na de sluiting drie vaste gasten besloten de benodigde papieren te halen en het café voort te zetten onder een andere noemer. Het werd The Cat Jazz & Cigar Bar. Een verlengde huiskamer voor de bourgondiër. We drinken een Vedettje op het zonnige terras met eigenaar Sander van Oyen, die zijn ziel en zaligheid in het café stopte.



Dat is geen kattenpis


The Cat heeft een hoog ons-kent-ons-gehalte. Denk aan een gemoedelijk bruin café, waar men niet opkijkt wanneer een bekende Nederlander na een Schouwburgvoorstelling aan de bar klimt. De eiken vloer en bruine houten meubels geven de zaak een warme en toegankelijke sfeer. Waar voorheen de inrichting vooral bepaald werd door sigaarrokende mannen op Chesterfield-banken, zijn sinds het rookverbod de Chesterfields ingeruild voor een mooie open rookruimte waar je als roker blij van wordt. De humidor telt maar liefst vijftig verschillende sigaarsoorten. Prijzen variëren van vier tot vijftien euro en je kunt je sigaren meenemen of ter plekke oproken. En voor wie niet zo veel over sigaren weet, staat het personeel altijd klaar met deskundig advies op maat. 


Enorm assortiment aan dranken

Ze hebben hier niet alleen van sigaren kaas gegeten. The Cat verkoopt vijfentwintig verschillende soorten rum, vijfenveertig whisky’s en vijftig speciaalbieren, waarvan er tien op de tap te verkrijgen zijn. Geniet van een tapje Guinness, Brigand, Straffe Hendrink, La Chouffe, Mooie Nel (IPA), Filou, Gulpener, Vedett White of Gulpener Overhop.

The Cat organiseert rond de honderdvijftig proeverijen per jaar. Grote en kleine groepen kunnen hier terecht om meer te leren over verschillende soorten whisky en sigaren. Kies bijvoorbeeld voor ‘High Whisky,’ een pakket waarbij je verschillende soorten whisky proeft, met daarnaast een sigaar en onbeperkt water en snacks. Maar vraag vooral naar de verschillende mogelijkheden, want bij The Cat zijn ze ontzettend flexibel.



De kat in de ketel vinden


Na een paar borrels krijg je natuurlijk trek in een lekkere vette hap. Om in deze vraag te voorzien is sinds kort de bestaande kaart met borrelhappen uitgebreid met burgers. En niet zo maar burgers; een stuk vlees van Hereford, een bruine koe en familie van de Black Angus, op een getoast briochebroodje van Jordy’s. De burgers zijn trouwens ook via thuisbezorgd voor lekker thuis op de bank te bestellen.

Door de 24-uursvergunning sluit deze puike sigarenbar pas als de laatste klant vertrekt. Met het gezellige personeel, de warme setting, het enorme assortiment aan dranken en sigaren en in het weekend regelmatig een singer/songwriter of DJ, is het bij The Cat gegarandeerd genieten.



11 weergaven0 opmerkingen
bottom of page