top of page
  • Foto van schrijverSuzanne

Hart voor Hart Beach

Bijgewerkt op: 10 jan. 2019

Niet alleen in de zomer zit je goed op het Scheveningse strand. Zelfs met dit gure weer is afreizen naar die mooie stad achter de duinen zeker de moeite waard. Hart Beach introduceerde vorige week hun nieuwe wintermenu en wij kwamen maar al te graag proeven. 


Na het surfen en shoppen kun je bij Hart Beach terecht voor een flinke hap goed eten. We worden met open armen ontvangen en voelen ons meteen thuis. Hoe kan het ook anders in deze setting; denk aan lounges met openhaarden, warme hoekjes waar je lekker weg kunt kruipen en het alleraardigste personeel. We kiezen een leuk plekje uit met eigenaar Romke Schuitema en babbelen wat over de geschiedenis van Hart Beach.



Sinds 1971


Surfgoeroe Etsko Schuitema introduceerde begin jaren zeventig catamarans, surfplanken en bodyboards aan de Nederlandse watersport. Hij was een van de grondleggers van O'Neill en samen met Theo Dietz en Rob Heilbron het creatieve brein achter dit bekende watersportmerk. In 1984 begon hij zijn eigen zaak: Hart Beach.


In de haven van Scheveningen was Etsko de eerste ondernemer die surflessen en surfartikelen aanbood. Hart Beach was twintig jaar lang de enige surfschool, met eraan vast een container van waaruit hij wat kleine happen verkocht. Toen Etsko in 2004 kwam te overlijden, liep Hart Beach niet bepaald als een tierelier. De broers Romke en Paul Schuitema besloten de zaak op te pakken. Opgegroeid op het strand en met de wil om mensen met een liefde voor de surfwereld samen te brengen, staken zij hun ziel en zaligheid in Hart Beach 2.0.


De meeste Scheveningse strandtenten worden in de winter opgedoekt, maar drie jaar geleden is na een strijd met de gemeente een vergunning verleend waardoor Hart Beach het hele jaar openblijft om te kunnen surfen, erna lekker warm te douchen en tot slot goed te eten.


“Als je de chef kwijt bent, dan ligt 'ie in het water”



Als wij aankomen zit de zaak goed vol. Er hangt een gezellige familiesfeer waar het interieur feilloos bij aansluit. “Over alles wat hier hangt, is nagedacht,” vertelt Romke. Cadeaus van surflegendes sieren de muren, er is met steen van de pier een haard gebouwd en zelfs de vloer is gerecycled van de oude surfshop. “Leuk rommelig, maar toch netjes,” noemt Romke het.

In het hoogseizoen rammen de mannen in de keuken er in een paar uur makkelijk honderden maaltijden uit. ’s Winters is dit wel anders; dan is er meer tijd voor leuke najaarsgerechten. Alles is bedacht en bereid door Julien Guittet, die acht jaar lang zijn eigen sterrenrestaurant had. Hij is kok en surfer in hart en nieren, dus toen hij gevraagd werd voor deze baan was de keuze snel gemaakt. Julien stopt graag zijn creativiteit in het menu, dat elk kwartaal vernieuwd wordt.


Angie 



Nieuw op de kaart is de ‘Magic Mushroom’, een pasta met bospaddenstoelen, tijm, truffelroom en Parmezaanse kaas. Je kunt een proeverij van zeebaars met rode biet en komkommerschuim bestellen of je wagen aan de vissoep. Ook nieuw is de ‘Kanoa Igarashi’, een Oosterse salade in Japanse stijl met rauwe ossenhaas en voor de liefhebber is er een wisselend wildgerecht. Toch is onze favoriet de kaasfondue want ja, “kaasfonduen aan het strand, waar kan dat nou?” lacht Romke.

We starten met wat vitamientjes in de vorm van een smoothie. Die smaakt heerlijk en er is keuze genoeg. De serveerster - met het zout nog in het haar - schotelt ons een heerlijke caesarsalade voor. Precies zoals hij hoort te zijn en zelfs het kleinste formaat is meer dan genoeg. Dan is het tijd voor de kaasfondue. Gezellig dippen in een pannetje Gruyère en Emmentaler, met champignons, bloemkool, radijsjes, aardappel, ham, worst, brood en noem het maar op. Een droom voor iedere kaasliefhebber. Glaasje rood erbij, niets meer aan doen. We genieten intens en verlaten de zaak met open broeksknopen. Snel weer terug!


Waar?


Je vindt Hart Beach op Strandweg 3b in Scheveningen. De zaak is van maandag tot en met donderdag van acht tot elf geopend. Op vrijdag, zaterdag en zondag blijven ze een uurtje langer open.

10 weergaven0 opmerkingen
bottom of page