top of page
  • Foto van schrijverSuzanne

Bij Amehoela is het wél zomer

Bijgewerkt op: 10 jan. 2019


Na een week proefdraaien is het zo ver, het plekje in de zon aan de Mauritsweg opende gisteren officieel zijn deuren. Bij Amehoela strijk je neer vanaf het middaguur om te genieten van een bakkie koffie, biertje of cocktail. Je eet er het beste wat Latijns-Amerika te bieden heeft en ’s avonds kunnen de voetjes van de vloer.


Het pand op nummer drieëndertig is een oude bekende van Rotterdam. Menig mens heeft meer dan eens bij Bootleg DJ Café het licht uitgedaan. Totdat het licht voorgoed uitging en de ruimte vier jaar lang leeg stond. Fela Donker (Donker Collective), Oscar Steginga (Snappers), Thomas Forster (Calle Ocho) en Xander Olthof (The Factory) zagen potentie en besloten dit pareltje een nieuw leven in te blazen. Deze jeugdvrienden namen ieder hun rugzak vol ervaring mee en besloten samen op avontuur te gaan. Ze hebben de tent compleet op de schop gegooid. “Een neo-tiki vibe met kwaliteit,” was het idee en daar zijn ze zeker in geslaagd. Een smeltkroes van de tropen met een Rotterdams randje, dat is Amehoela in een notendop.



Honolulu aan de Maas 


Dat deze zaak gerund wordt door een groep vrienden is bij binnenkomst meteen duidelijk. Het voelt als thuis. Het interieur is een combinatie van oud en nieuw en alles is met eigen handen gemaakt. “Dit barblad hebben we als boomstam binnen zien komen,” aldus Xander. Op het zonnige terras - inclusief palmbomen – waan je je met de ogen dicht en een koude Corona in de hand aan een parelwit strand op Honolulu.

Ko, de barman die je glimlachend verwelkomt, de open keuken van Frits de chef, de kekke inrichting met veel groen en niet te vergeten de reggaemuziek op de toiletten, zorgen ervoor dat je nooit meer naar huis wil.


Cocktails met kwaliteit én humor


Bij tropische sferen hoort uiteraard een lekkere cocktail (of twee, drie) en daar heeft Ko Deij wel verstand van. Met liefde deelt hij zijn enorme kennis over de verschillende smaken en dranken. No-nonsense cocktails, noemt hij ze zelf. We laten ons verassen en Ko bouwt voor ons een twist van de Martini, met gin, vlierbloesem, vanillesuiker, citroensap en een beetje sinaasappelzeste. Het verdict? Het spul lijkt rechtstreeks uit god z’n vijver te komen.


Over kwaliteit zijn ze bij Amehoela doodserieus, maar zoals de naam al doet vermoeden, houden ze wel van een grapje. Zo schenken ze de mai-tai’s in originele cups en hebben ze leuke ideeën zoals de ‘Russian roulette’ waarbij je vijf heldere likeurtjes voor je neus krijgt en één daarvan zevenenzestig procent alcohol bevat, of de ‘Escobar’, die geserveerd wordt met twee lijntjes poedersuiker. Aan een hippe gin/tonic-kaart doen ze niet. Nee, Amehoela heeft een baco-kaart. Want als je normaal doet, doe je al gek genoeg.


Het aanbod van dranken is breed, maar net zoals in Latijns-Amerika, ligt de focus op rum en tequila. “Tequila is tenslotte een prachtdrank en we leren mensen hier graag meer over,” zegt Ko. Naast al dit moois, en geheel in het doe-maar-lekker-normaal-thema, haal je hier nog een biertje voor twee euro vijftig en een ijskoude Corona voor drievijftig. Met Jupiler, Hertogh Jan Weizener, Hertogh Jan Tripel en Leffe op de tap is er dus ook voor de bierliefhebber genoeg keus.



Tengo Hambre


De barbites, taco’s, quesedillas, vleesgerechten en creatieve desserts zien er heerlijk uit en de porties zijn goed. Dat binnenkort ook de pokébowl aan het menu wordt toegevoegd klinkt als muziek in de oren. Frits Harmsen, bekend van 16Valve, deed inspiratie op tijdens zijn vele reizen, van Azië tot Zuid-Amerika en nam zelfs ingrediënten mee van verreweg, zoals saffraan uit Iran. 


We likken onze vingers af bij de chicken quesedilla met cactusguacemole, de ceviche van zeebaars gegaard in een mix van watermeloensap en citroensap met rivierkreeft en cacao nibs. Een taco met kabeljauwkibbeling met wasabimayo, avocadocréme en gepofte mais en volgens eigen zeggen het lekkerste van de kaart: de taco met in achiote, saffraan en sinaasappelsap gegaarde varkensschouder. Voor wie trek heeft in een frietje, heeft Frits een telo bakkeljauw in de aanbieding: cassavefriet met bakkeljauwmayonaise. De verschillende smaken combineren subliem en er is duidelijk veel tijd gestoken in de verschillende bereidingswijzen.


Ook tijdens het eten kan er gelachen worden. Er staan next level Chuck Norris spicy chicken wings op het menu, gemarineerd in bijna pure alcohol met de heetste peper ter wereld: de Carolina Reaper.



Tot Amehoelaat?


Na negenen gaat de muziek een tikkie harder en kan er gerekt, gestrekt en gedanst worden onder de discobal. Met de goede muziekprogrammering, de enorme visual op de muur en minimaal één keer per maand een ver-amehoe-laatje, verandert de zaak van een o, zo rustig oord, net zo makkelijk in een dampende discoteca.

7 weergaven0 opmerkingen
bottom of page